Wat kun je met de zaden?
Een zakje tomatenzaden bevat ongeveer honderd zaden. De zaden groeien uit tot kiemplantjes met een variatie aan kleur van kiemblaadjes (zaadlobben) en steeltjes (hypocotylen). Leerlingen kunnen met de zaden onderzoeken:
- wat dominante en recessieve eigenschappen zijn,
- of de betreffende allelen homozygote of heterozygote paren vormen,
- in welke verhouding de eigenschappen (zouden moeten) voorkomen,
- of er sprake is van toeval bij een afwijkende verhouding (chi-kwadraat toets),
- of de eigenschappen gekoppeld of onafhankelijk overerven.
Wat kosten de zaden?
De zaadjes worden geheel kosteloos aangeboden door groentezaadveredelingsbedrijf Nunhems. Bestellen verloopt via Wageningen Universiteit en kan via het bestelformulier
Hoe lang duurt het groeien van de zaadjes?
De tomatenzaden hebben 7-10 dagen nodig voordat de kleuren van de kiemblaadjes en het steeltje onderscheidend zijn. Na circa 12 dagen wordt het onderscheid steeds minder goed zichtbaar.
De zaden zijn gekiemt, maar waarom zien we geen verschil in kleur van de kiemblaatjes en steeltjes?
Zet de zaaibak op een warme plek met daglicht, zoals een vensterbank. Zonder daglicht, zal het kleurverschil niet of nauwelijks zichtbaar zijn.
Het golden cotelydon fenotype is beter zichtbaar bij jonge plantjes, en wordt minder sterk zichtbaar bij oudere plantjes. Voor de ontwikkeling van de paarse kleur, is het van belang dat de planten voldoende licht krijgen. Is dit niet het geval, dan is de eigenschap niet zichtbaar.
Wat kan ik met de zaailingen doen zodra het experiment klaar is?
Deze zaailingen zijn niet bedoeld voor enig ander doel dan het project ‘Tomaat in de klas’ en zijn in het bijzonder niet bedoeld om vruchten te produceren. De ouders van deze populatie zijn gekozen voor het uitsplitsen van de twee kenmerken, waarin in het practicum naar gekeken wordt. De ouders zijn niet geselecteerd en getoetst op consumptie kwaliteit! De zaailingen of enig ander materiaal afkomstig van deze zaden, kunnen niet worden gebruikt voor consumptie.
Hoe lang kan ik de zaden bewaren?
Onder optimale bewaarkondities (koele en droge omgeving; een koelkast is te vochtig) zijn tomaten zaden lang houdbaar. Omdat deze condities niet voorhanden zijn be de meeste scholen, adviseren wij om voor elk schooljaar het lespakket opnieuw aan te vragen.
Hoe kan ik de docentenhandleiding verkrijgen
De informatie ontvangt U tezamen met de zaden.